EU će poslati svoje brodove u Crveno more, neće sudjelovati u napadima na Hutije

Objavljeno:

Nazvana operacija Aspides, misija između Francuske, Njemačke i Italije zapravo još nije započela, ali čini se da je i dalje predmet rasprava u Bruxellesu. Talijanski list Il Giornale izvještava da je ministar vanjskih poslova izašao sa sastanaka EU s viješću da će brodovi pod europskim zapovjedništvom biti “ovlašteni otvarati vatru samo za obranu”. Unatoč tome, navodi se u dokumentu, “metode i vrijeme” postavljanja još uvijek nisu razjašnjeni, što sugerira da bi moglo proći nekoliko tjedana ili mjeseci.

Nadalje, navodi se, Aspides neće imati element zračne misije i europski se brodovi neće pridružiti Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu u pokušaju da spriječe Hutije da pokrenu svoje napade, tako što će napadati njihovo lansiranje projektila, radare i položaje unutar Jemena. Europski će brodovi umjesto toga štititi trgovačka plovila od opasnosti, stojeći između Jemena i trgovine i koristeći svoje oružje za obaranje dolaznih projektila, kao što su Amerikanci i Britanci radili mjesecima.

Prema dokumentu o raspoređivanju koji je imao uvid u Financial Times, Asppides se nada da će se nadograđivati na radu operacije Agenor, posebno na svom modelu izgradnje “značajnog stupnja povjerenja s regionalnim arapskim državama, beu da ulazi u sukob s Iranom”.

Dio problema za ovu čisto obrambenu misiju je što se brzo smanjuje broj brodova koje treba zaštititi. Utjecaj kontinuiranih pokušaja raketnih napada na globalnu trgovinu u Crvenom moru jednostavno je prouzročio da je promet preusmjeren na drugu rutu, oko Afrike.

Povezani članci

Posljednje objavljeno