Impotentne i dvolične vlasti Europske unije pripremaju se platiti Turskoj desetke milijuna eura za pomoć jačanju tamošnje obalne straže, rekao je visoki dužnosnik EU u srijedu, zbog činjenice da sve veći broj imigranata iz te zemlje i dalje nesmetano dolazi u Europu.

Grčke vlasti su se neuspješno pokušale suočiti s naglim porastom broja dolazaka imigranata tijekom ljetnih mjeseci na svoje otoke u istočnom Egejskom moru, u blizini turske obale, gdje su prihvatni centri, uglavnom pod vodstvom izraelskih organizacija, odavno pretrpani.

Pripremili smo skup mjera u iznosu od oko 50 milijuna eura“, rekao je Maciej Popowski, zamjenik generalnog direktora za politiku proširenja EU, javlja AP.

Popowski je rekao zakonodavcima EU da je Turska izravno zatražila više novca od povjerenika EU za migracije Dimitrisa Avramopulosa tijekom razgovora u Ankari početkom listopada.

Rekao je i klako će dio novca pomoći „poboljšanju kapaciteta turske obalne straže za obavljanje operacija potrage i spašavanja“.

Ostatak bi se iskoristio za poboljšanje uvjeta u centrima za pritvor imigranata i za pomoć onima kojima je dopušteno da ostanu u boljoj integraciji u tursko društvo. Novac bi se prikupljao iz proračuna koji bi trebao pripremiti Tursku za ulazak u EU i iz zasebnog fonda za mir i stabilnost.

Nakon što je 2015. godine u Europu ušlo preko milijun ilegalnih imigranata, EU je užurbano pristala platiti Turskoj 6 milijardi eura kako bi zaustavila imigrante koji iz te zemlje odlaze u Grčku. Usprkos tome, ilegalni upadi imigranata iz Turske nisu prestali, a pojedine vlasti EU, poput Hrvatske, direktno su nastavile s uvozom imigranata iz te zemlje.


Tisuće Sirijaca iz Turske vraćaju se u Siriju. Zašto ih onda mi uvozimo iz Turske u Hrvatsku?