Zbog navodno nestabilne situacije u afričkoj regiji Sahel, smještenoj između Sahare i sudanske savane, te oko jezera Čad, EU je odlučila poslati tamošnjim vlastima 115.5 milijuna eura pomoći iz Fonda za hitne slučajeve namijenjenog Africi, piše New Europe.

Regije Sahela i jezero Čad čine dvanaest zemalja, uključujući Burkinu Faso, Kamerun, Čad, Obalu Bjelokosti, Gambiju, Ganu, Gvineju, Mali, Mauritaniju, Niger, Nigeriju i Senegal.

„Nestašica“ vode u Africi uzrokovana je rapidnim rastom populacije, a ne „klimatskim promjenama“

U tim zemljama već dugi niz godina vladaju siromaštvo, nestabilnosti, krhka ekonomija i loša sigurnosna situacija povezana s terorističkim skupinama te ilegalnom trgovinom roba.

Prema riječima Nevena Mimice, povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj, novi programi pomoći EU pomoći će u jačanju vlada na područjima koja su sklona sukobima i gladi.

EU nastavlja suradnju sa zemljama Sahela jer se nada da će time podržati njihove napore za postizanje mira i poticanje razvoja. U praksi to pak znači jačanje lokalne korupcije, novi val nasilja i sukoba, povećanje nataliteta i posljedično još veću glad, siromaštvo te masovnu imigraciju ka Europi.