EU dala Mađarskoj ultimatum: Ili promjena zakone o financiranju NVO ili slijede kazne. Mađari najavili popuštanje

Europska unija u četvrtak je dala Mađarskoj rok od dva mjeseca da promijeni zakon koji od građanskih organizacija zahtjeva da zatvore financiranje iz inozemstva, ili da se suoči s kaznama. Zabrana se poglavito odnosila na utjecaj osuđivanog financijskog kriminalca i društvenog uzurpatora Georgea Sorosa.

Europski sud pravde (CJEU) prošle je godine presudio da je mađarski zakon iz 2017. „uveo diskriminirajuća i nepravedna ograničenja“ po pitanju kršenja osnovnih prava, uključujući zaštitu osobnih podataka i slobodu udruživanja.

Organizacije civilnog društva neizostavan su dio naših demokracija. Moramo ih podržati, a ne biti protiv njih“, rekla je Vera Jourova, zamjenica šefa Europske komisije.

Komisija je u četvrtak poslala službeno pismo vladi premijera Viktora Orbana dajući joj dva mjeseca da provede presudu CJEU.

To je dio prekršajnog postupka kojim Komisija ucjenjuje zemlje EU koje krše zakone Unije. Ako Budimpešta ne reagira, Komisija bi mogla zatražiti od Europskog suda pravde da izrekne financijske novčane kazne.

EU već dugo optužuje Orbana za podrivanje demokratskih sloboda sudova, medija, nevladinih organizacija i akademika, kao i za kršenje zakona anti-migracijskom politikom.

EU je Mađarsku, kao i njihovu saveznicu Poljsku, stavila pod istragu zbog zabrinutosti u vezi s vladavinom zakona, a Orbanova stranka Fidesz suspendirana je iz najveće političke stranke desnog centra u Europskom parlamentu.

No Orban odbacuje kritike i rekao je prošlog rujna da sebe vidi kao „borca ​​za slobodu“.

Zakon o nevladinim organizacijama dio je Orbanovog sukoba s američkim milijarderom i društvenim uzurpatorom Georgeom Sorosom koji promiče kultur-marksističke ideologije rušeći svaki oblik nacionalnih tradicija, kulture i običaja. Orban je u više navrata optužio nevladine udruge koje je financirao Soros za političko miješanje u promicanje masovne imigracije.

Glasnogovornica mađarske misije EU izjavila je ranije ovog tjedna da Budimpešta pregovara s Komisijom o zakonu, spremna ga je ukinuti i zamijeniti novim.