EU do 2027 želi zabraniti kavezni uzgoj životinja

Europska komisija priopćila je da će raditi na novim zakonima kako bi postupno ukinula uzgoj životinja u kavezima širom bloka, javlja BBC.

Do njega dolazi nakon peticije koja je prikupila više od 1,4 milijuna potpisa, a kojom se zahtijeva kraj takvog sustava uzgoja.

Promjene bi utjecale na kuniće, mlade kokoši, prepelice, patke i guske.

„Životinje su živa bića i mi imamo moralnu, društvenu odgovornost osigurati da uvjeti životinja na farmi to odražavaju“, rekla je povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides.

Novo zakonodavstvo predložit će se do 2023. godine, a promjene će se postupno uvesti do 2027. godine.

Kokoši nesilice, krmače i telad već su obuhvaćena pravilima EU o kavezima, premda trenutno kokoši smiju biti smještene u „namještenim“ sustavima kaveza. Riječ je o prostranijim kavezima u odnosu na skučene koji su zabranjeni u cijeloj EU 2012. godine. Međutim istražitelji socijalne skrbi pronašli su farme u nekoliko zemalja EU koje su ih još uvijek koristile 2015. godine.

Parlament je rekao da postoji „ozbiljna zabrinutost“ zbog toga kako su neke životinje bile smještene, a neke nisu mogle ni ravno stajati, protezati se ili okretati.

EU ima neke od najviših svjetskih standarda dobrobiti životinja. Međutim, prema izvješću End of Cage Age, 94% uzgajanih kunića trenutno je u kavezu, kao i 49% kokoši i 85% krmača.

Također se poziva na zakonodavstvo kojim se zabranjuje prisilno hranjenje pataka i gusaka kako bi se proizvodila francuska delikatesa foie gras.

Zemlje EU već pokazuju podršku promjenama. Njemačka je priopćila da će jednostrano zabraniti uzgoj kokoši u kavezu do 2025. godine, s nešto manje od 6% svoje trenutne populacije kokoši koja živi u kavezima, prema Zakladi Alberta Schweitzera.

Češka se također obvezala zabraniti kokoši u kavezima, dok su ih Austrija i Luksemburg u potpunosti zabranili.

Promjene bi se određivale po vrstama i poticale bi alternative uzgoju u kavezu za specifične potrebe svake životinje.

Poljoprivrednici će biti podržani državnim subvencijama kako bi mogli nadograditi svoju opremu i proći suvremenu edukaciju.

Svih 27 država članica EU, plus Europski parlament, moraju se složiti s ovim zakonom da bi se on usvojio, a tada bi pojedinačne države bile odgovorne za provođenje novih pravila.