Vlasti EU nedavno su usvojile novi paket mjera kojim bi se pet vrsta kućanskih aparata trebalo učiniti dugotrajnijim te u konačnici jeftinijim.

„Ekodizajn paket“ je naziv mjera koje predviđaju nova pravila u pogledu rasvjete, hladnjaka, elektroničkih zaslona, perilica suđa i rublja, elektromotora, transformatora te zavarivačke opreme. Prema tim pravilima, proizvođači će za svoje uređaje morati osigurati rezervne dijelove u razdoblju od najmanje sedam do najviše deset godina od proizvodnje uređaja.

Na ovaj način bi se trebala smanjiti i količina otpada te produljiti vijek trajanja i upotrebe uređaja. Između ostalog, nova pravila brane i korištenje toksičnih kemikalija u proizvodima, ali treperava svijetla koja imaju štetan učinak na živčani sustav.

Unatoč donošenju ovih mjera, one bi na snagu trebale stupiti tek 2021. godine.

Negativna strana je ta što ove mjere uvjetuju da proizvođači mijenjaju dijelove isključivo kroz ovlaštene servise, iako bi korisnici to mogli učiniti sami – besplatno. Primjerice, korisnicima će biti zabranjeno zamijeniti čak i svijetlo u hladnjaku, pod prijetnjom gubitka garancije.