EU Mađarskoj odbija pristup fondovima, ucjenjuje ju zbog “nedostatka demokratskih vrijednosti”

Europski povjerenik za proračun Johannes Hahn rekao je u Europskom parlamentu da Mađarska još nije ispunila uvjete za dobivanje sredstava iz EU fondova. S milijardama u igri, Orbánova vlada stoga se suočava s novim proračunskim izazovima, prenosi Euronews.

Austrijski političar rekao je da Mađarska do sada nije uspjela ispuniti očekivanja na razini očekivanoj. Dodao je da Europska komisija ne blokira sporazum te da uvjeti nisu promijenjeni.

“Jasno smo rekli što očekujemo. Rekli smo to nekoliko puta i prenijeli smo i naš popis očekivanja koji je uvijek bio isti. Nitko ne može reći da nismo bili jasni”, rekao je povjerenik EU.

Rekao je da, budući da proces vladavine prava nema određeni rok, moglo bi potrajati do 2024. da se to završi. Hahn je rekao da postoji i stvarni rizik da će mađarski studenti biti izostavljeni iz programa Erasmus, jer vlada ima rok do sredine srpnja za rješavanje sukoba interesa oko temeljnih sveučilišta.

“U nekoliko sam navrata jasno dao do znanja da postoji stvarni rizik da studenti dotičnih sveučilišta neće moći sudjelovati u programu u narednim semestrima”, rekao je Hahn.

Mađarskoj su zamrznuta sredstva u iznosu od više milijardi eura, a Bruxelles tvrdi da zemlja ne ispunjava zahtjeve vladavine prava vezane uz demokraciju i korupciju. Nedavno je EU bila upletena u veliki korupcijski skandal u kojem je belgijska policija pretresla europarlamentarce i optužila ih za primanje milijuna eura mita, koje je policija pronašla u koferima i drugim torbama.

Mađarska je dugo tvrdila da je EU uzela na zub tu zemlju zbog njezina stava o imigraciji i konzervativnim vrijednostima.