EU izglasala uvođenje sankcija Poljskoj

S 432 glasa za i 142 protiv, te 71 suzdržanim, Europski parlament izglasao je rezoluciju usmjerenu protiv Poljske i njene konzervativne vlade. Izglasavanje rezolucije potencirali su Frans Timmermans (potpredsjednik Europske Komisije), Manfred Weber (njemački eurozastupnik koji predsjeda pučanima u EU parlamentu) i Guy Verhofstadt (bivši belgijski premijer i sadašnji eurozastupnik koji predvodi ALDE zastupničku skupinu).

Da bi opravdali izglasavanje rezolucije, njeni pristaše deklarirali su sudbene i zakonodavne reforme koje je poljska vlada uvela, kao prijetnju zakonskom poretku.

No to nije sve, Europski parlament napao je i poljski odnos prema pobačaju, te je tražio od poljskih vlasti da ne ograničavaju pristup pobačajima, iako je prema važećim sporazumima, ta odluka isključivo na državama članicama.

Za poljskog eurozastupnika i člana vladajuće stranke PiS, „ovdje se ne radi o zakonskom poretku niti vrijednostima, već se radi o pitanju moći….. Nekoliko sati nakon poljske najave donošenja novih zakona, gospodin Weber koji ne zna poljski jezik, niti je bio upoznat sa sadržajem tih zakona, te nema potrebnog stručnog znanja, …. ekspresno je upoznat sa svime i pokrenuo je križarski pohod na poljsku vladu. Socijalisti i liberali postupili su na isti način… To su stare kolonijalne navike: istočna Europa usudi se učiniti nešto, usudi se odlučivati za sebe… Sve odluke koje je Komisija donijela protiv Poljske u suprotnosti su sa zakonom i krše europske sporazume. To što su te odluke odobrene ovdje u Europskom parlamentu, ne mijenja tu činjenicu. Vi ovdje imate većinu, možete izglasati što god hoćete. Možete izglasati i da je dva plus dva jednako pet!

Protivljenje ovoj odluci i potencijalnim sankcijama već su izrazili predstavnici Češke i Mađarske, koji su takvo ponašanje Europske Unije nazvali „kontraproduktivnim tutorstvom“ i „skandaloznom sramotom“.

IZVORVisegrad Post