Zastupnici u Europskom parlamentu odobrili su mjeru za potporu zabrane prodaje automobila na benzin i dizel do 2035. godine.

Na sastanku u francuskom gradu Strasbourgu u srijedu, zastupnici Europskog parlamenta donijeli su mjeru koja će od proizvođača automobila zahtijevati smanjenje emisije ugljika za 100 posto do 2035., čime se zapravo zabranjuje buduća prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem u 27 država članica.

Zakon bi također zabranio prodaju hibridnih vozila, koja također djelomično koriste fosilna goriva nakon što je ukinuta mjera za njihovu zaštitu od Europske pučke stranke desnog centra. EPP također nije uspio usvojiti amandman koji bi uzeo u obzir ukupne emisije ugljika uključene u proizvodnju vozila, izvijestio je Euractiv.

Pozdravljajući glasovanje, predsjednik odbora EU za okoliš Pascal Canfin napisao je: “Ovaj stav Europskog parlamenta važna je pobjeda i u skladu je s našim ciljem klimatske neutralnosti.”

Procjene Europskog udruženja proizvođača automobila navode da su trenutno samo 18 posto automobila koji su se vozili u EU prošle godine električni ili hibridni.