Prema pisanju portala EU Observer, iz Europske komisije poručili su kako će za isporuku velikog broja respiratora za oboljele od korona virusa biti potrebno više vremena.

Izvršna uprava pokrenula je zajedničku nabavu u ožujku, izabrani su dobavljači i zemlje mogu započeti pregovore o isporuci, kažu iz EU.

Uzimajući u obzir tešku situaciju na tržištu i složenost proizvoda poput respiratora, očekuje se da će njihova proizvodnja i isporuka potrajati“, rekao je neimenovani glasnogovornik.

Nasuprot tipično nesposobnim glavešinama EU, skupina studenata na MIT-u razvila je respirator koji se može sklopiti od dijelova čija vrijednost ne prelazi 100 dolara, dok proizvodnja klasičnih respiratora košta i po 30.000 dolara po komadu.

Prikaz upotrebe uređaja | Izvor: Popular Mechanics

Kako prenosi SciTechDaily, tim pod nazivom MIT E-Vent, koji se sastoji od liječnika, inženjera i računalnih stručnjaka, odlučio je detaljno pojednostaviti izradu respiratora za hitne slučajeve.

Posebne vrećice s ventilom za reanimaciju, koriste se ručno za upuhivanje zraka u pluća pacijenta, navodi se u izvješću. Dizajn uređaja kojeg je razvio E-vent koristi mehaničku pumpu koja zamijenjuje čovjeka u ulozi upuhivanja zraka, jer bi u protivnom ljudi morali odraditi nešto više od milijun ciklusa upuhivanja u periodu od dva tjedna.

E-Vent tim navodi kako su detalji o dizajnu njihova respiratora dostupni besplatno, naglašavajući da je to namijenjeno isključivo stručnjacima za medicinske uređaje, radi pomoći u što bržoj proizvodnji što većeg njihova broja.

Tim još uvijek čega odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).