EU mora ukinuti pravo nacionalnog veta, tvrdi njemački premijer

Foto: Kay Nietfeld

Ako se Europska unija nada natjecanju u globalnoj politici, više si ne može dopustiti da pojedinačne države članice stavljaju veto na akcije bloka, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u članku koji su u nedjelju objavile novine Frankfurter Allgemeine.

Tvrdeći da bi blok trebao postati geopolitički akter, njemački čelnik istaknuo je važnost jedinstva u Europi u svijetlu tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine. Inzistirao je na tome da je vrijeme da se stane na kraj “sebičnim blokadama” odluka EU od strane pojedinih članica.

“Jednostavno si više ne možemo priuštiti nacionalni veto, na primjer u vanjskoj politici, ako želimo da nas se i dalje čuje u svijetu velikih sila”, napisao je.

Prema trenutnim pravilima EU, sve političke odluke mora odobriti svih 27 država članica. Međutim, nakon što su zemlje poput Mađarske i Slovačke odgodile provedbu šestog paketa sankcija EU protiv Rusije zbog energetskih problema, neki su pozvali da se napusti načelo jednoglasnosti u bloku.

Prošlog mjeseca, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je za Politico da bi EU trebala odbaciti zahtjev jednoglasnosti u pitanjima vanjske politike i prijeći na glasovanje kvalificiranom većinom. Napomenula je da je “brzina kojom se stvari odvijaju” prespora i da je važno da se “europski glas” čuje i vidi, a da ga niti jedan član ne može blokirati.