Nestašice plina u Europi mogle bi se aktualizirati ako Vladimir Putin ispuni svoju prijetnju da će prekinuti opskrbu onima koji Rusiji odbijaju platiti u rubljima, upozorio je povjerenik Europske unije za energetiku.

Ovog tjedna, EU je objavila da izrađuje planove za nepredviđene situacije, uključujući racionalizaciju plina u narednim mjesecima u slučaju potpunog prekida isporuke ruskog plina u blok. Kao što su mnogi već upozorili, nedostatak plina mogao bi biti poguban za velika europska gospodarstva poput Njemačke, koja se za funkcioniranje oslanjaju na obilje jeftine energije.

“Suočavamo se sa situacijom da bi bilo koja država članica mogla biti sljedeća koja će biti odsječena iz isporuke”, rekao je povjerenik za energetiku Kadri Simson za Financial Times. “Do sada smo se mogli pobrinuti za sigurnost opskrbe ove tri države članice koje su već bile odsječene, uglavnom uz pomoć solidarnosti susjeda.”

“Ove godine, ako bude potpunog poremećaja, pripremamo planove za nepredviđene situacije”, dodao je estonski političar.

Trima europskim zemljama, uključujući Bugarsku, Finsku i Poljsku, prekinute su isporuke plinovoda tekućeg prirodnog plina (LNG) od strane ruskog državnog Gazproma zbog nepoštivanja zahtjeva predsjednika Vladimira Putina da plati moskovske rublje u zamjenu za plin.

Dok je ruska valuta u početku oslabila nakon neviđenih sankcija koje su uvele Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija, rubalj se od tada stabilizirao, a europska plaćanja plina vjerojatno služe za jačanje njezine vrijednosti.