EU najavljuje sankcije Kosovu kako bi Kurtija natjerala na poslušnost

Foto: AFP / Armend Nimani

Kosovo će se uskoro suočiti s “posljedicama” ako premijer Albin Kurti ne odustane od svog agresivnog postupanja prema srpskoj manjini u pokrajini, rekao je novinarima u srijedu glasnogovornik vanjske politike Europske komisije Peter Stano.

Među “financijskim i političkim posljedicama” s kojima bi se Priština mogla suočiti su obustava posjeta visokih dužnosnika EU, uskraćivanje sredstava EU i zamrzavanje procesa liberalizacije viza s Kosovom, rekao je Stano na brifingu u Bruxellesu.

Stano je naglasio da takve mjere “nisu sankcije” u tradicionalnom smislu, već prije “reverzibilne i privremene mjere” osmišljene kako bi prisilile Kurtija na poslušnost.

Otprilike polovica od 193 države članice UN-a ne priznaje Kosovo, a Kosovo računa na potporu SAD-a, EU-a i okupacijskih snaga NATO-a kako bi održala svoj legitimitet. Međutim, Kurti se posljednjih tjedana suočio sa sve oštrijim osudama američkih i europskih dužnosnika, otkako je poslao snage sigurnosti da uguše srpske prosvjede u sjevernim krajevima Kosova.