EU nameće članicama uvođenje „digitalnog novčanika“ kao dio „digitalnog identiteta“

Europska komisija usvojila je 03. lipnja 2021. prijedlog o uvođenju „digitalnog novčanika“ kojim bi se stanovnicima EU trebao omogućiti navodno brži i jednostavniji pristup raznim dokumentima.

Primjena „digitalnog novčanika“ mogla bi započeti kroz nešto više od godinu dana, ukoliko države članice budu brzo djelovale i ako uvedu mjere koje nameće Europski okvir digitalnog identiteta.

Potpredsjednica Europske komisije zaduženi za projekt „Europa spremna za digitalno doba“ Marghethe Vestager i povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton objavili su za medije navodno brojne koristi za građane uz uvjerenje kako će privatni podaci navodno biti sigurni i imati još bolju zaštitu nego do sada.

Vestager je dodala da će izdavanje digitalnih osobnih iskaznica, koje su dio „digitalnog novčanika“, biti obveza država članica, a ne njihov izbor.

„Europski digitalni identitet omogućiti će nam da u svakoj državi članici činimo ono što možemo u svojoj državi bez ikakvih dodatnih troškova te uz manje prepreka. Bilo to unajmljivanje stana ili otvaranje bankovnog računa. A sve to na siguran i transparentan način. Tako da mi sami odlučimo koliko podataka želimo podijeliti o sebi, s kime i u koje svrhe,“ izjavila je Vestager.

Takozvani „digitalni novčanik“ će biti i medij putem kojeg će se vršiti poslovanje, upisi u škole i fakultete, ukrcaj na avion, najam automobila itd.

Kao jednu od tobožnjih prednosti korištenja „digitalnog novčanika“, stručnjaci EU navode primjer odlazak mladih u lokale ili klubove, gdje se od nekih traži osobna iskaznica na uvid radi utvrđivanja punoljetnosti. Navodno će se „digitalnim novčanikom“ moći pokazati samo datum rođenja, a ne i puno ime i adresa.

„Digitalni novčanik“ trebao bi omogućiti i lakši brži pristup javnim uslugama, poput pribavljanja rodnog lista, promjene adrese, otvaranja bankovnog računa, prijave poreza itd.

Kako bi se upotpunila i lakrdija modernog doba zvana društvene mreže, u EU „vjeruje“ kako će „digitalni novčanik“ spriječiti platforme poput Facebooka da prikupljaju osobne podatke korisnika u cilju zarade.

Paradoksalno, Vestager je izjavila da će se od Googlea i Facebooka zatražiti da omoguće i prihvate „digitalni novčanik“ kao oblik prijave, umjesto stvaranja korisničkog računa. Iako nije poznato koji će podaci time biti dostupni društvenim mrežama, time se navodno smanjuje prostor za dobivanje osobnih podataka korisnika.