EU namjerava financijski kazniti neposlušne članice

eurosceptic2

Skupina njemačkih članova Europskog parlamenta predlaže ekonomske sankcije protiv zemalja koje ne podržavaju migrantsku politiku EU.

Isplate državama članicama koje se ne pridržavaju europskih zakona, te državama koje ne sudjeluju dovoljno u prihvatu tražitelja azila moraju biti smanjene“, kazala je Inge Grassle, čelnica Vijeća za nadzor proračuna Europskog parlamenta.

Njemačka najviše doprinosi blagajni EU, te su prošle godine uplatili 14,3 milijardi eura više nego što su primili. Velika Britanija je bila druga po redu po veličini uplata, s preplaćenih 11,5 milijardi eura. Tu su još Francuska sa 5,5 i Nizozemska sa 3,7 milijardi eura, te Italija koja je uplatila 2,8 milijardi više nego što je dobila natrag.

Istovremeno, Poljska je primila 9,4 milijarde eura više nego što je uplatila. Među ostalima koji su profitirali od članstva tu su Češka sa 5,7 milijardi i Rumunjska s 5,2 milijarde dobiti, te Grčka s 4,9 i Mađarska s 4,6 milijardi eura u plusu.

Ovu inicijativu podržao je potpredsjednik parlamenta Alexander Graf Lambsdorf. Lambsdorf je naglasio da je nužno vršiti financijski pritisak na zemlje članice koje ne žele surađivati.

Izvor: RT