EU namjerava formirati vlastite vojne snage do 2025. godine

Foto: Sean Gallup

EU je navodno zacrtala uspostavu vojnih snaga za “brzo raspoređivanje” od 5000 ljudi do 2025. godine, tvrdi se u izvješću.

U onome što se čini najkonkretnijim razvojem u želji EU da ima vlastitu vojsku, zastupnici u Bruxellesu navodno su u konkretnoj fazi planiranja za uspostavu vojnih interventnih snaga od 5000 ljudi, tvrdi izvješće.

Eurofederalisti diljem kontinenta već neko vrijeme čekaju na stvaranje takvih postrojbi, a potencijalno formiranje europske vojne sile bila je ključna značajka odluke Britanije 2016. da se povuče iz Europske unije.

Prema izvješću njemačkog lista Die Welt, očekuje se da će sporazum o stvaranju snaga biti postignut već u utorak, a da će im se dodijeliti nadležnost za misije “evakuacije” i “stabilizacije”.

Prva od ovih zadaća navodno uključuje pratnju civila iz ugroženog područja, kao što je slučaj s nedavnim zračnim mostom raznih stranih državljana i obavještajnih službi iz Afganistana, dok potonja uključuje vojne snage EU raspoređene u regiji u svrhu osiguranja “stabilnosti” i kratkoročnog “mira”.