Europska unija za manje od mjesec dana glasat će o uvođenju agresivnog zakona o autorskim pravima i cenzuri na internetu. Ukoliko bude usvojen, zakon će velikim medijskim kućama omogućiti monopol na medijskom prostoru.

Pomoću tehnologije za prepoznavanje sadržaja, novim zakonom uvela bi se stroga kontrola postavljanja medijskih sadržaja na razne online platforme. Također je predviđen i „porez na poveznice“ („link tax“), kojim bi razni mediji i blogovi bili prisiljeni plaćati naknade samo zbog referenciranja na određene sadržaje drugih stranica.

Ipak, postoji mnogo nejasnoća oko zakona, ali kritičari tvrde kako bi primjerice brojne satirične fotografije s društvenih mreža, a na račun moderne politike i društvenih pitanja, mogle otići u povijest zbog kršenja autorskih prava, prenosi Techspot.

Osim toga, brojni komentari navode kako će ovim zakonom veliki medijski giganti pregaziti alternativne medije.

Neki politički dužnosnici vjeruju i kako se na ovaj način mainstream mediji žele domoći dodatnih prihoda putem naplate servisima za pretraživanje i društvenim mrežama što usmjeravaju korisnike na čitanje njihovog sadržaja.

Zakon bi se odnosio na praktički svakog pojedinca koji bi na društvenoj mreži ili vlastitom blogu objavio neku fotografiju, video ili audio snimku koji nisu njegovo vlasništvo. No, tu je i spomenuti „porez na poveznice,“ kojim bi se pojedincima i manjim alternativnim medijima naplaćivalo svako navođenje izvora s drugih stranica.

Načelno provođenje zakona bilo bi prepušteno svakoj državi članici zasebno, pa bi i odlučivanje o „problematičnim“ sadržajima i poveznicama moglo biti raznoliko diljem EU.

Naplata slična „porezu na poveznice“ već je usvojena u Španjolskoj, pri čemu je Google News bio na najvećem udaru. Iz tog razloga, umjesto plaćanja milijuna dolara zbog poveznica na druge stranice, Google je odlučio ugasiti svoju španjolsku verziju tražilice.

Organizacija Electronic Frontier Foundation te popularna Mozilla, već su se usprotivile novim zamislima birokrata EU. Mozilla je pritom pozvala korisnike da telefonskim putem traže od članova Europskog parlamenta napuštanje ovakvog zakona.