EU naručuje dodatnih 200 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtki Pfizer/BioNTech

Njemački proizvođač lijekova BioNTech objavio je u srijedu da će Europska unija kupiti dodatnih 200 milijuna doza njihovog cjepiva protiv koronavirusa koje će biti isporučene u drugom tromjesečju 2021. godine.

Pokrenuti ćemo proizvodnju u našem pogonu u Marburgu ovog mjeseca i ojačali smo svoju proizvodnu mrežu s dodatnim partnerima. Nastavljamo vršiti procjene, zajedno s vladama, vlastima i partnerima na svim razinama, kako bismo mogli odgovoriti na još veći budući zahtjev za opskrbom našim cjepivima“, rekao je dr. Ugur Sahin, suosnivač tvrtke BioNTech.

Dodao je da su zajedno s američkim proizvođačem lijekova Pfizer poduzeli dodatne korake za jačanje svojih proizvodnih kapaciteta u Europi.

Danas popodne potpisivat ću drugi ugovor Europske komisije s BioNTech/Pfizerom za dodatnih 300 milijuna doza COVID-19 cjepiva“, objavila je u srijedu šefica zdravstva bloka Stella Kyriakides.

Novi sporazum između Pfizer/BioNTech i Europske komisije dovodi do ukupne opskrbe EU na 500 milijuna doza, uz mogućnost dodatnih 100 milijuna doza.