Iako je Poljska nakon ruske operacije na istoku Ukrajine primila oko milijun izbjeglica, EU nije time zadovoljna. Naime, te izbjeglice su pogrešne boje kože i nisu muslimani.

Poljska je jedna od nekolicine zemalja koja je odbila pokoriti se EU i prihvatiti imigrante iz Afrike i s Bliskog istoka. S druge strane, ta ista Poljska prihvatila je oko milijun izbjeglica iz Ukrajine te im dodijelila radne vize.

Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj uglavnom nisu tražile azil, ali su im poljske vlasti ponudile poslove koje je većina prihvatila.

Predsjednik vijeća EU Jean-Claude Juncker priznao je kako je Poljska doista primila veliki broj izbjeglica. Ali to nije dovoljno.

Ne prihvaćam izgovor ‘mi ne primamo obojene ljude, homoseksualce i muslimane’. To je protivno europskim temeljima,“ izjavio je Juncker na sastanku s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, prenosi SVT.

Poljske vlasti potvrdile su kako s ukrajinskim izbjeglicama nemaju nikakvih problema. Jakob Dudziak iz poljskog Ureda za migracije tvrdi kako se Poljaci osjećaju ugodno pored Ukrajinaca, budući da su dva naroda etnički i kulturno slična.

Ekonomska situacija u Poljskoj također je ojačala proteklih godina, a zbog manjka radne snage ukrajinske izbjeglice više su nego dobrodošle.