U ožujku su talibanske vlasti naredile zatvaranje svih srednjih škola za djevojčice, samo nekoliko sati nakon što su ih ponovno otvorile po prvi put od preuzimanja vlasti u kolovozu prošle godine.

Odluka, koju je donio vrhovni vođa zemlje i šef pokreta Hibatullah Akhundzada, izazvala je široko rasprostranjeno negodovanje u međunarodnoj zajednici.

Zapadne zemlje su se obvezale na pomoć u rješavanju afganistanske humanitarne krize koju su uvjetovale talibanskim poštivanjem ljudskih prava, posebice prava žena na rad i obrazovanje.

No, posebni izaslanik Europske Unije u Afganistanu Tomas Niklasson rekao je da je talibanski veto na škole za djevojčice “postavio određene sumnje u naše glave u pogledu toga koliko su njihova obećanja pouzdana, koliko mogu biti pouzdani kao partner”.

“Čini se da je to vlada koja zapravo ne sluša svoje ljude”, rekao je, dodajući da je ono što žene stvarno žele pravo na rad, obrazovanje, pristup zdravstvenim ustanovama, a “ne upute kako se odijevati”.

“Ako se škole širom zemlje otvore relativno brzo na svim razinama za dječake i djevojčice, ovo bi mogao biti pozitivan, pozitivan korak naprijed”, rekao je Niklasson završavajući petodnevni posjet Kabulu.

Rekao je da bi ukidanje zabrane obrazovanja djevojčica predstavljalo “dramatičan pomak” koji bi – ako je popraćen jamstvima za druge građanske slobode, zaštitu manjina i prava žena – mogao pomoći da talibani dobiju međunarodno priznanje.