Zastupnici i zakonodavci u Europskom parlamentu izglasali su razmatranje prijedloga treba li EU zadržati pravilo pomicanja satova dva puta godišnje ili ga ukinuti.

Manjak sna izaziva kod mnogih sugrađana stvarni problem sigurnosti na cestama,“ izjavila je zastupnica francuske stranke Zelenih Karima Delli tijekom rasprave.

To uzrokuje veliki broj nesreća na cestama, što uključuje najosjetljivije korisnike cesta. Pritom mislim na pješake i bicikliste.

Belgijska zastupnica Hilde Vautmans izjavila je kao bi gubitak čak jednog sata ljetnog vremena značio da se „u sedam mjeseci gubi jedan sat dnevne svjetlosti. To bi značio kraj predivnih ljetnih večeri s prijateljima i obitelji na terasama i u vrtovima, ili bicikliranja i jogginga, odnosno i manju kvalitetu života.

Vautmans je nastavila s tvrdnjom: „Zamislite sada da se riješimo zimskog vremena. Pa, to nije opcija jer to znači da će kroz pet mjeseci sunce izlaziti sat vremena kasnije i da će djeca morati ići u školu po mraku: vrlo opasno.

Kada sve uzmem u obzir, želim biti mudra, moramo zadržati trenutni sustav,“ zaključila je mudro Vautmans, zaboravljajući kako djeca zimi hodaju po mraku u školu čak i uz pomicanje satova.

Violeta Bulc, povjerenica za prijevoz, upozorila je kako se odluka o promjeni pomicanja satova mora provesti na europskoj razini.

Nekoordinirano pomicanje satova moglo bit stvoriti važne probleme za dobro funkcioniranje našeg unutarnjeg tržišta, posebno u prijevozničkom sektoru,“ rekla je.

Hoće li Europljani kao i veći dio ostalog svijeta uskoro biti primorani promijeniti presudne životne navike? Hoće li budućnost biti tamnija tijekom zime i ljeta? To su neka od presudnih pitanja modernog europskog čovjeka na koja tek čekamo odgovor.

Svakako, naša sudbina je u rukama EU.