EU odobrila još vrsta insekata koji se smiju koristiti u prehrani

Foto: Bernd Wüstneck

Europska unija dala je zeleno svjetlo da se još dvije vrste insekata koriste kao hrana za ljude. Od utorka, praškasti oblik Acheta domesticus – poznatiji kao kućni cvrčak – dobiva zeleno svjetlo za ljudsku prehranu unutar Europske unije, potvrdili su dokumenti iz tijela.

Nakon toga uskoro će uslijediti daljnje odobrenje za prodaju i konzumaciju ličinki Alphitobius diaperionus — također poznate kao mali crv brašnar — koji će dobiti zeleno svjetlo za ljudsku prehranu u smrznutom, pastastom, osušenom i obliku praha unutar Europske unije kasnije ovog tjedna.

Novi proizvodi na bazi insekata za ljudsku prehranu predstavljaju najnoviji poticaj Europske unije da normalizira konzumaciju kukaca kroz zakonodavstvo, s mnogim velikanima iz raznih organizacija koji posljednjih godina guraju kukce kao prehrambeni artikl iz ekonomskih i ekoloških razloga.

U priopćenju za javnost kojim se potvrđuje odobrenje proizvoda od insekata, EU naglašava da iako je “na potrošačima da odluče žele li jesti kukce ili ne”, hrana na bazi kukaca može poslužiti kao “alternativni izvor proteina”, a EU želi naglasiti da mnoge kukce već jedu u drugim dijelovima svijeta.

Također se naglašava da su oba odobrena proizvoda “sigurna u okviru uporabe i razina uporabe” i “ne predstavljaju nikakav rizik za ljudsko zdravlje” sve dok se proizvode i konzumiraju kako je navedeno u propisima.

Globalne su elite posljednjih nekoliko godina željele odvratiti zapadnjačke populacije od jedenja mesa, a ta je tema ponovno dobila pozornost na godišnjoj konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu ranije ovog mjeseca.

“Kažem vam, ako milijarda ljudi prestane jesti meso, to ima veliki utjecaj”, primijetio je Jim Hagemann Snabe, predsjednik njemačkog proizvođača Siemensa, tijekom panela o klimatskim promjenama na konferenciji.

“Predviđam da u budućnosti nećemo imati proteine koji dolaze iz mesa, vjerojatno će imati još bolji okus”, nastavio je. “Bit će bez ugljika i puno zdravije od vrste hrane koju jedemo danas, to je misija koju moramo nastaviti.”

Mnoge nacionalne institucije prihvatile su ovaj odmak od mesa, a škole u Nizozemskoj prošle su godine čak otišle toliko daleko da su djecu hranile crvima brašnarima u nadi da će im to približiti kao alternativni izvor proteina.