Regulatori Europske unije odobrili su upotrebu zloglasnog Monsantovog herbicida na osnovu prepisanih izvještaja poljoprivredno-kemijske industrije.

Skupina članova Europskog parlamenta pokrenula je istragu nakon što je britanski list The Guardian objavio da je njemački Institut za procjenu rizika (BfR) kopirao dijelove iz Monsantovih istraživanja o sigurnosnoj procjeni za vlastiti herbicid.

Europska Agencija za sigurnost hrane (EFSA) zatim je odobrenje upotrebe herbicida na bazi glifosata bazirala na upravo tom istom izvještaju, prenosi RT.

Rezultati istrage objavljeni su nekoliko sati prije parlamentarnog glasanja o pooštravanju pravila za odobrenje korištenja pesticida.

Zastupnici navode kako je BfR dao „namjerno zavaravajuću“ neovisnu procjenu, ali je ona u stvarnosti „samo odraz procjene podnositelja zahtjeva iz industrije.

Kako tvrdi zastupnica Zelenih Molly Scott Cato, razina krivotvorenja je „alarmantna.“ Naime više od 50 posto poglavlja u studiji navodno je prepisano, uključujući i čitave stranice teksta.

Francuski sud u utorak je otkazao odobrenje upotrebe Monsantovog proizvoda RoundUp Pro 360, koji sadrži glifosat. Na sudu je ustanovljeno da su „znanstvena istraživanja i eksperimenti na životinjama“ pokazali da je RoundUp Pro 360 „potencijalno kancerogeni proizvod za ljude, te da ga se sumnjiči da je toksičan za ljudsku reprodukciju i vodene organizme.

Čak je i omraženi predsjednik Macron namjeravao zabraniti upotrebu ovog proizvoda, ali tek do 2021.

Monsanto nije jedina tvrtka čiji proizvodi sadrže glifosat, jer ih diljem svijeta ima još dvadesetak.