AstraZeneca je prva farmaceutska tvrtka koja je s EU zaključila ugovor o snabdijevanju članica EU cjepivima protiv koronavirusa, uz uvjet da pravno neće odgovarati za moguće negativne posljedice svog proizvoda.

Tvrtka se obvezala isporučiti 300 milijuna doza cjepiva EU, koje bi trebale biti dostupne do kraja 2020.

U trenutnom obliku, sporazum je omogućio da tvrtka pravno ne odgovara u slučaju negativnih posljedica cjepiva protiv koronavirusa. Ta odgovornost prebačena je na vlade država članica, koje će snositi eventualne posljedice u slučaju tužbi zbog neželjenih pojava, piše The Brussels Times.

Drugim riječima, vlade država iskoristiti će novac poreznih obveznika u slučaju isplata odšteta istim tim poreznim obveznicima koji budu imali eventualne nuspojave zbog korištenja cjepiva. Zbog činjenice da se farmaceutska kompanija lišava pravne odgovornosti oko učinka svog proizvoda, opravdano se rađa sumnja u njegovu kvalitetu.

AstraZeneca tvrdi da je dobra strana ovog ugovora to što će cjepivo biti „besplatno“ za države članice EU, jer će se doze kupovati po cijeni od 2.9 eura po dozi. Preračunato na spomenutih 300 milijuna doza, ta „besplatnost“ će zapravo koštati države 870 milijuna eura.

Sporazum je objavljen 14. kolovoza, pri čemu su klinička testiranja cjepiva AZD1222 u završnoj fazi u Britaniji i Brazilu, dok su testiranja u SAD-u, Japanu i Rusiji još u srednjoj fazi.