EU parlament pozvao na plaćanje reparacija „afro-europljanima“ zbog kolonijalizma

Krajnje je vrijeme da se Poljska, Hrvatska, Mađarska i Bugarska suoče sa svojom kolonijalnom prošlošću.

Izvor: Cartoon Movement

Europski parlament većinom je glasova prihvatio rezoluciju o „strukturalnom rasizmu“ prema „Europljanima afričkog porijekla“ u Europi. Rezolucija pozivanja na plaćanje „reparacija zbog zločina protiv čovječnosti tijekom europskog kolonijalizma“.

Dokument je predstavio britanski laburist Claude Moraes, a izglasan je s 535 glasova, 80 glasova protiv i 44 suzdržana.

Rezolucija poziva zemlje članice EU da razviju antirasističku strategiju u svojim zemljama, koja će se posebno fokusirati na polja obrazovanja, stambenih pitanja, zdravstva, pravosuđa, sudjelovanja u politici i migracije.

U izjavi za javnost Europskog parlamenta stoji da „osobe afričkog porijekla moraju biti dodatno zastupljene u aktualnim programima financiranja tijekom nadolazećih financijskih razdoblja (2021.-2027.)“.

Rezolucija potiče institucije EU i država članica da isprave prošle nepravde i zločine protiv čovječnosti, počinjene u ime europskog kolonijalizma. Ti povjesni zločini još i danas imaju negativne posljedice na osobe afričkog porijekla.

Parlamentarci su zatražili i da se europski narodi javno ispričaju i vrate otete artefakte u njihove zemlje porijekla, kao i deklasifikaciju kolonijalnih arhiva.