EU parlament traži sankcije protiv Mađarske nakon donošenja zakona koji šteti interesima Georgea Sorosa

Foto: Spencer Plat/Sean Gallup/Getty

Skupina europskih parlamentaraca zatražila je od Europskog parlamenta uvođenje disciplinarnih mjera protiv Mađarske, nakon mađarskog izglasavanja zakona koji ima za cilj sankcioniranje nevladinih organizacija i institucija koje su financirane stranim novcem.

Početkom tjedna, mađarski parlament izglasao je zakon kojim zahtjeva od nevladinih organizacija koje godišnje primaju više od 170.000 kuna godišnje od stranih donacija, da budu registrirane pri vladi i njihov rad kontroliran od strane države, s objašnjenjem da takve organizacije služe interesima stranih grupacija na način koji šteti mađarskim političkim i gospodarskim interesima.

Među spomenutim organizacijama našle su se i neke organizacije financirane od strane Georgea Sorosa, poput sveučilišta Central European University (CEU).

EU parlamentarci zatražili su „poduzimanje mjera“ protiv Mađarske. Među spomenutim mjerama nalazi se čak i suspenzija glasačkog prava Mađarske kao države članice EU, iako takva mjera do sada nikad nije bila primjenjena.

Autor: Tribun