Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom se poziva na sankcije bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu zbog njegovih veza s Rusijom.

Sankcije, koje je blok uveo zbog sukoba između Rusije i Ukrajine koji je u tijeku, trebale bi se primijeniti “na europske članove uprava velikih ruskih tvrtki i na političare koji i dalje primaju ruski novac”, tvrdi zakonodavac. Schroeder, koji je vodio njemačku vladu od 1998. do 2005., među glavnim je metama za potencijalna ograničenja, budući da je od odlaska s dužnosti obnašao više pozicija u ruskim tvrtkama ili tvrtkama koje posluju s ruskim poduzećima. Trenutačno bivši kancelar ima poziciju u upravnom odboru Rosnjefta.

Schroeder je prije više puta bio na udaru kritika zbog svojih veza s Rusijom, a bivši kancelar suočen je s novim napadom usred ruske vojne operacije u Ukrajini. Iako je Schroeder odmah kritizirao agresiju, također je istaknuo da su “obje strane napravile pogreške”, očito sugerirajući da su sukobu pridonijele i vlastite akcije EU-a i NATO-a.

U Njemačkoj je bivši kancelar sada izgubio neke od svojih privilegija dok je zadržao mirovinu. Njemački je parlament u četvrtak objavio odluku da mu se oduzme ured i osoblje koje financiraju porezni obveznici. Ranije je njemački ministar financija Christian Lindner osudio Schroedera zbog njegovih veza s Rusijom, rekavši za Welt TV da je nezamislivo da on “otvoreno radi na lobiranju za zločinačku vladavinu Vladimira Putina”.

Bivši kancelar do sada je odolijevao pritiscima, tvrdeći da se “zemlju poput Rusije ne može izolirati na duge staze, ni politički ni ekonomski” i da bi Njemačkoj bila potrebna ruska energija da bi “održala gospodarstvo”.

“Kada ovaj rat završi”, dodao je, “morat ćemo se vratiti na suradnju s Rusijom. Uvijek to radimo.”