Pobačaj bi trebao postati “temeljno pravo” u Europskoj Uniji, tvrdi veliki dio zastupnika u Europskom parlamentu u prijedlogu koji je u utorak predstavljen.

Prijedlog koji su iznijeli političari iz ljevičarskih pro-EU frakcija S&D Group, Renew Group, European Greens i Left Group također pozivaju na izravnu osudu odluke Vrhovnog suda SAD-a.

Navodeći “štetne posljedice” presude Vrhovnog suda SAD-a, prijedlog kaže da bi Europski parlament trebao pogurati dodavanje “prava na pobačaj” temeljnim pravima Europske unije, što je potez koji bi bio u jasnoj suprotnosti s nekima država članica unutar unije koje su ograničile kontroverznu praksu.

Štoviše, dokument ako bude usvojen, također će dati mandat europskim institucijama da se miješaju u američku politiku kako bi potaknuli dostupnost pobačaja.

Ovaj prijedlog oštro je osudio europarlamentarac iz skupine ECR Cristian Terhes, koji je rekao da EU postaje upletena u “kulturu smrti i siromaštva”.

“Kada su prošle godine tijekom Covida prisiljavali zdrave ljude da ostanu zaključani u svojim domovima, nitko od vođa koji podržavaju abortus nije uzviknuo ‘Moje tijelo, moj izbor’. Svi su tvrdili da vlada zna što je najbolje za njih,” rekao je Terhes dodavši da je “nerođeno dijete osoba, poseban ljudski život… kojemu je potrebna njega i zaštita svih nas.”

“Sve povelje o pravima započinju s pravom na život, jer je to pravo koje se mora zaštititi kako bi ljudi imali sva druga prava zaštićena,” nastavio je rumunjski predstavnik.” Trenutna rasprava, da netko ima temeljno pravo na pobačaj, što znači da ima pravo na prekid drugog života, mijenja cjelokupnu pravnu konstrukciju zapadnog svijeta.”