Europska unija blokirat će sredstva za one poljske općine koje su uvele zakone kojima se njihova regija smatra oslobođenim od LGBT ideologije. Kao dio kampanje za blokiranje sredstava, EU je također ciljala one gradove koji su prihvatili Povelju o obiteljskim pravima za lokalne samouprave. Povelja jamči djeci i obiteljima sigurno obrazovanje i štiti ih od zlostavljanja od strane lokalnih vlasti.

Povjerenica EU za jednakost Helena Dalli izjavila je da će neki poljski gradovi biti isključeni iz određenih financijskih programa na osnovu toga što „diskriminiraju osobe različitog seksualnog identiteta.“ Dodala je da se „svaka država članica i vlada moraju pridržavati osnovnih zakona i vrijednosti Europske unije.

S obzirom na komentare ključnih briselskih birokrata, čini se da oni namjeravaju protumačiti zaključke posljednjeg samita EU-a na način koji najbolje odgovara njihovoj ideološkoj agendi.

Europska komisija zasad je odbila odgovoriti na koja se točno mjesta odnose ova ograničenja.

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro nazvao je ove mjere protiv Poljske „neosnovanim i nezakonitim“. Ziobro je istaknuo da Ugovor EU jasno kaže da je Europska komisija dužna poštivati nacionalni identitet pojedinih država.

Europska komisija mora poštivati načelo ravnopravnosti lokalnih vlasti i građana, čije je pravo slobodno oblikovati vlastito mišljenje i stavove, koji se ni na koji način ne mogu cenzurirati i koji ne mogu biti pod pritiskom ideologije ili pogleda europskih dužnosnika“, rekao je.

Europska komisija u utorak je prihvatila popis od 127 projekata u sklopu programa „Gradovi blizanci“, koji je iz sredstava EU dobio 2,32 milijuna eura.

Kao dio programa, pojedini grad bi mogao dobiti do 25.000 eura za financiranje različitih projekata koji mobiliziraju građane na lokalnoj razini da sudjeluju u raspravama o određenim pitanjima iz europske političke agende.

Prema Europskoj komisiji, program promiče „sudjelovanje građana u procesu oblikovanja politike EU i razvija sposobnost društvenog uključivanja i volontiranja na razini EU.