EU je uspostavila vlastitu službu za „provjeru činjenica“ kako bi se borila protiv širenja tzv. „lažnih vijesti“ uoči izbora za Europski parlament u svibnju.

Nova stranica nazvana „Dekoderi Europe“, sa sjedištem u Bulevaru St. Germain u Parizu, „želi odgovoriti na niz pitanja ili optužbi, objašnjavajući što predstavlja stvarnost, a ponekad i složenost europskih politika. Osim ovih objašnjenja, naš je cilj i bolje informirati, uoči 60. obljetnice Rimskog ugovora, o onome što funkcionira u Europi!

Stranicu je pokrenula Isabelle Jegouzo, šefica Predstavništva Europske komisije u Francuskoj. Ona je rekla: „Bez uključivanja u politiku, želimo informirati građane, vratiti ravnotežu između činjenica i dezinformacija.“

Skandal s lažljivim novinarom Der Spiegela pokazao da su „fact checkers“ obična sprdnja

Većina „neovisnih fact-checkera“ koji danas djeluju streme ka izrazito lijevo-liberalnoj pristranosti.

Prema izvješću francuskih novina Le Parisien, osobe iza „Dekodera Europe“ nadaju se okončati navodno lažne glasine i izvješća o EU od strane onih koje opisuju kao „eurofobe.“

Odluka o uspostavi ovakve stranice uslijedila je nakon akcija koje je EU već poduzela u borbi protiv navodnih „lažnih vijesti“. Prema postavljenim pitanjima komisiji, EU ima plan od četiri točke, koji su opisali na slijedeći način:

  • Poboljšanje sposobnosti institucija Unije za otkrivanje, analizu i javno razotrkivanje dezinformacija;

  • Jačanje koordiniranih i zajedničkih odgovora institucija EU-a i država članica na dezinformacije;

  • Mobiliziranje privatnog sektora za rješavanje dezinformacija; i

  • Podizanje svijesti o dezinformacijama i poboljšanje društvene otpornosti.

EU je u prosincu 2018. raspravljala o mogućnosti pokretanja takve stranice, izjavljujući da se „moraju uvesti mjere za rješavanje dezinformacija na internetu, uključujući samoupravni Kodeks prakse o dezinformiranju na razini EU-a, potpisan od strane velikih internetskih platformi i oglašivačke industrije, kao i podrška za neovisnu mrežu provjera činjenica.

Nagrađivani novinar poznatog njemačkog lista godinama lažirao svoje priče