EU pokrenula vojnu misiju u Mozambiku

Europska unija u ponedjeljak je službeno uspostavila vojnu misiju u Mozambiku kako bi navodno pomogla u obuci tamošnjih oružanih snaga koje se bore protiv džihadista na sjeveru zemlje.

Smrtonosna pobuna militanata povezanih s Islamskom državom opustošila je plinom bogatu provinciju Cabo Delgado od kraja 2017. godine, odnijevši oko 3.000 života i raselivši 800.000 ljudi.

Bivši kolonijalni vladari iz Portugala već pružaju obuku za mozambičke trupe.

Očekuje se da će vojni instruktori Lisabona na terenu činiti polovicu nove misije EU, na čijem će čelu biti portugalski zapovjednik.

„Cilj misije je osposobiti i podržati mozambičke oružane snage u zaštiti civilnog stanovništva i obnovi sigurnosti u provinciji Cabo Delgado“, navodi se u izjavi EU, bez davanja detalja o ukupnoj veličini raspoređivanja.

„Mandat misije u početku će trajati dvije godine. Tijekom tog razdoblja njegov će strateški cilj biti podrška jačanju kapaciteta jedinica mozambičkih oružanih snaga koje će biti dio budućih Snaga brze reakcije. “

Visoki europski diplomat rekao je za AFP u lipnju da se očekuje da će i druge zemlje, uključujući Francusku, Italiju i Španjolsku, osigurati osoblje za misiju.

Odobrenje misije za obuku EU dolazi jer regionalne sile također žele ojačati svoju potporu borbi Mozambika za suzbijanje pobune.

Prošlog mjeseca 16 južnoafričkih zemalja u bloku SADC odobrilo je raspoređivanje snaga jer je vlada Mozambika rekla da je otvorena za strane trupe na terenu za borbu protiv džihadista.

Ruanda je u petak rekla da će poslati tisuću vojnika.

EU ima nekoliko drugih misija za obuku u Africi, uključujući Mali, Središnju Afričku Republiku i Somaliju.

Operacija u Maliju – usmjerena na jačanje borbe protiv džihadista – nastavila je djelovati usprkos zabrinutosti nakon što je posljednji val vojnih udara pogodio zemlju u svibnju.