Osam europskih zemalja pozvalo je na provedbu ambiciozne strategije borbe protiv „klimatskih promjena“ – a u tu svrhu potrošile bi jednu četvrtinu ukupnog proračuna Europske unije.

Zajednička izjava poziva na to da se do 2050. godine u potpunosti eliminira emisija stakleničkih plinova, a potpisali su ju predstavnici Francuske, Belgije, Danske, Luksemburga, Nizozemske, Portugala, Španjolske i Švedske.

Potpisnici smatraju da njihov plan „obećava prosperitet i postavlja primjer kojeg će slijediti druge zemlje“.

Zajednička izjava potpisana je uoči nadolazećeg sastanka europskih čelnika koji će se održati u rumunjskom gradu Sibiu, gdje će se raspravljati o strategiji razvoja i funkcioniranja Europske unije u daljnjih pet godina.

Stajalište zemalja potpisnica jest da „klimatske promjene“ imaju „ozbiljne implikacije na budućnost čovječanstva“, te da su „građani ozbiljno zabrinuti kao što je viđeno nedavnom mobilizacijom mladih ljudi“, aludirajući pritom na markiranje školaraca s nastave pod izgovorom borbe protiv „klimatskih promjena“.

Proračun Europske Unije o kojem se trenutno vodi rasprava biti će važan alat za našu strategiju, barem 25 posto proračuna trebalo bi ići na projekte borbe protiv klimatskih promjena“, stoji u izjavi.