Europska unija spremna je uvesti nove sankcije Bjelorusiji ako vodstvo Minska prihvati postavljanje ruskog nuklearnog oružja na njezin teritorij, rekao je u nedjelju visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

“Bjelorusko držanje ruskog nuklearnog oružja značilo bi neodgovornu eskalaciju i prijetnju europskoj sigurnosti. Bjelorusija to još može zaustaviti, to je njihov izbor. EU je spremna odgovoriti daljnjim sankcijama”, napisao je Borrell u tweetu.

Prvi diplomat EU reagirao je na objavu ruskog predsjednika Vladimira Putina na državnoj televiziji u subotu navečer da je Moskva postigla dogovor s Bjelorusijom o stacioniranju taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju susjedne zemlje. Putin je izjavio da je taj potez bio odgovor na izjavu Velike Britanije da će ukrajinskim snagama poslati granate za tenkove s osiromašenim uranom, za koje Rusija kaže da predstavljaju nuklearnu i ekološku prijetnju.

Putin je rekao da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dugo postavljao pitanje postavljanja taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koja graniči s Poljskom. Prema riječima ruskog predsjednika, Moskva i Minsk dogovorili su ovo raspoređivanje.

Kijev je pozvao na sazivanje Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju, istodobno pozivajući sedam vodećih industrijskih sila (G7) i Europsku uniju da upozore Bjelorusiju na posljedice ako dopusti raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja.

U nedjelju je NATO također oštro kritizirao vodstvo Moskve zbog njegove “opasne i neodgovorne” nuklearne retorike.

“NATO je na oprezu i pomno pratimo situaciju. Do sada nismo vidjeli nikakvu promjenu u nuklearnoj spremnosti Rusije koja bi zahtijevala promjenu naše vlastite”, izjavio je glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza.

Bjelorusija graniči s Rusijom, Ukrajinom i Poljskom.