EU prijeti Trumpu sankcijama zbog napuštanja Pariškog klimatskog sporazuma

Europska Unija razmatra ekonomske mjere kao odgovor na odluku američkog predsjednika da izvuče SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma. Te mjere bi mogle uklučivati obustavu trgovinskih pregovora, uvođenje poreza na američke proizvode, i tobožnje „povezivanje s Rusijom“.

Bivši predsjednik europskog parlamenta Martin Schultz „obećao“ je odgovoriti odbijanjem pristupanju daljnjim pregovorima o transatlantskoj trgovini.

Ako SAD izađe iz klimatskog sporazuma, to znači da se američki proizvođači neće morati pridržavati klimatskih ciljeva. To je nelojalna konkurencija, a mi se možemo zaštititi samo ako kažemo – tko god želi pristup europskom tržištu, a europsko tržište je najveće na svijetu – mora se pridržavati europskih standarda.

Austrijski kancelar Christian Kern, je pak najavio zbližavanje s Rusijom (kojoj je EU uvela sankcije, čisto da podsjetimo).

Vidim da SAD napušta trenutna pravila igre, a ova posljednja odluka to samo potvrđuje. Za nas to znači da ćemo se moramo okrenuti novim partnerstvima, kao što je Rusija.

Zanimljivo je kako se dužnosnici EU postavljaju na stražnje noge na naznake protekcionističke politike SAD-a, koji očito želi zaštititi svoje gospodarstvo i radna mjesta, i to pod izlikama „europskih standarda i klimatskih ciljeva“, dok istovremeno dopušta uvoz trećerazredne robe iz Kine, najvećeg zagađivača u svijetu, robe koja vrlo često ne zadovoljava nikakve standarde kvalitete, a kamoli europske.

Autor: Tribun