EU službeno odobrila prodaju brašnastih crva kao hrane koju će konzumirati ljudi

Prema ideji ekstremnih klimatskih histeričara, to će spasiti čovječanstvo.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila je prodaju i konzumaciju brašnastih crva kao hrane za ljude.

Europljani su korak bliže pronalaženju svih vrsta jezivih puzavica na jelovniku, budući da je EFSA službeno proglasila prvu takvu vrstu – žutog brašnastog crva – koja je sigurna za jelo.

Odluka znači da bi ljudi koji kupuju primjerice tjesteninu, pljeskavice, pa čak i kekse u trgovini negdje u Europi mogli uskoro saznati da je njihova hrana načinjena od crva, temeljito osušenih i samljevenih u prah, dok oni pustolovnije prirode mogu kupiti gotov pripravak od cijelih osušenih crva kao međuobrok.

Panel EFSA-e zaključio je da su osušeni žuti brašnasti crvi „sigurni u predloženim namjenama“, a njihova konzumacija „nije hranjivo nepovoljna“, rekla je agencija, nazvavši to „prvom dovršenom procjenom predloženog prehrambenog proizvoda koji potječe od insekata“.

Usprkos tome što ih se naziva „crvima“, brašnasti crvi zapravo su ličinke mračnjaka poznatog kao Tenebrio Molitor ili brašnasta zlatica. Smatra se da „nova hrana“, kako se spominje u EFSA-inom mišljenju, ima „visok udio proteina“. Međutim, to možda neće biti prikladan međuobrok za sve, s tim da je agencija upozorila da oni koji pate od alergija na rakove i grinje mogu imati neželjene reakcije.

Odluka označava još jedan korak EU-a prema ostvarivanju jelovnika temeljenih na insektima u čitavom bloku. Još 2018. godine EU je preoblikovala svoje zakonodavstvo kako bi olakšala ulazak svim vrstama „inovativnih“ tvrtki na europsko tržište dobivanjem odobrenja od regulatora EU.

Svaka tvrtka koja zadovoljava uvjete i zahtjeve za označavanje koje je postavila EFSA sada može prodati odobreni proizvod. I čini se da nije nedostajalo onih koji su spremni napuniti police europskih trgovina svim vrstama prilično neobičnih jestivih proizvoda.

Prema medijskim izvještajima u prosincu, EFSA je primila više zahtjeva za „inovativnom hranom“ nakon 2018., kada je zakon stupio na snagu, nego tijekom prethodnih 14 godina. Agencija je primila 156 zahtjeva od siječnja 2018., u usporedbi sa samo 90 između 2003. i 2017. Popis uključuje razne proizvode, od algi, gljiva u prahu i nekih „čudotvornih bobica“ iz zapadne Afrike, do raznih vrsta insekata.

Neki stručnjaci koje navodi EFSA vide prelazak na hranu zasnovanu na insektima kao pozitivan korak za čovječanstvo – i financijski i okolišni.

Jasne su ekološke i ekonomske koristi ako tradicionalne izvore životinjskih bjelančevina zamijenite onima koji zahtijevaju manje hrane, proizvode manje otpada i rezultiraju manjom emisijom stakleničkih plinova“, rekao je Mario Mazzocchi, ekonomski statističar i profesor sa Sveučilišta u Bologni.

Niži troškovi i cijene mogli bi poboljšati sigurnost hrane, a nova će potražnja otvoriti i ekonomske mogućnosti, ali to bi moglo utjecati i na postojeće sektore“, dodao je ekonomist.

UN je insekte, koji su prilično popularni zalogaji u krajevima poput Azije, Južne Amerike i Afrike, prije prilično dugo vremena proglasio zdravom opcijom. Izvještaj UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu iz 2013. kaže da bi to bio dobar način za borbu protiv nestašice hrane.