Europska komisija preporučit će uskraćivanje sredstava mađarskoj vladi zbog optužbi za korupciju u zemlji, tvrdi Bloomberg u srijedu, potvrđujući ranija izvješća u mađarskom tisku. Očekuje se da će procjena biti objavljena u nedjelju. EU je pokrenula istragu protiv Mađarske nedugo nakon što je njen premijer Viktor Orban učvrstio svoj domaći položaj uvjerljivom pobjedom na općim izborima u travnju. Istraga je pokrenuta prema nedavno usvojenom zakonu EU-a koji povezuje isplate subvencija državama članicama s njihovim pridržavanjem normi vladavine prava bloka.

Prema Bloombergovim izvorima, Europska komisija je gotovo spremna objaviti svoje zaključke. Izvršno tijelo treba preporučiti smanjenje financiranja dok se ne poboljša pridržavanje normi, rekli su visoki dužnosnici EU.

Konačna odluka bit će donesena u roku od tri mjeseca nakon objave izvješća, a za usvajanje je potrebna kvalificirana većina glasova članica bloka.

Bruxelles bi mogao dati Budimpešti odgodu do tri mjeseca za provedbu niza mjera koje je mađarska vlada obećala donijeti kako bi ublažila zabrinutost.

Prema EUobserveru, čak 70% sredstava koja dospijevaju između 2021. i 2027. moglo bi biti uskraćeno Mađarskoj zbog neusklađenosti. Ukupna bi svota prema izvješću Bloomberga iznosila preko 40 milijardi eura. Orbanovoj vladi je tijekom istrage onemogućen pristup novcu EU-a.