Europska unija isplatila je Turskoj već 2.7 milijardi eura upakiranih kao „pomoć izbjeglicama“ smještenim u toj zemlji. Riječ je tek o dijelu turske ucjene od ukupno 6 milijardi eura koje će europski porezni obveznici izdvojiti unatoč nastavku kolonizacije Europe.

Na 13. sastanku Upravnog odbora EU fonda za izbjeglice u Turskoj ovog tjedna je iznesen podatak da je od sredstava obećanih za pomoć izbjeglicama kroz tu instituciju sada ugovoreno 4,3 milijarde eura, uz već isplaćenih 2,7 milijardi eura. Očekuje se da će ukupne isplate ove ucjene dostići 3 milijarde eura do kraja 2019. godine, te da će porasti na 4 milijarde eura do kraja 2020. godine, javlja Government Europa.

U Turskoj se trenutno nalazi navodno više od 4 milijuna izbjeglica, od čega je oko 3.6 milijuna došlo iz Sirije.

Povjerenik EU za susjedstvo i proširenje(!) Oliver Várhelyi rekao je: „Potpuna mobilizacija… Fonda za izbjeglice u Turskoj potvrđuje opredjeljenje Europske unije da ispuni svoja obećanja. Nastavit ćemo našu podršku izbjeglicama i zajednicama domaćinima u Turskoj u raznim područjima koja su od ključnog značaja za njihovu kvalitetu života, budućnost njihove djece i njihovu integraciju u cjelini.

Sredstva dodijeljena kroz Fond za izbjeglice u Turskoj navodno su omogućila uspostavu 95 projekata u zemlji koji podržavaju više od 1,7 milijuna izbjeglica; uključujući pružanje obrazovanja za 500.000 djece.

Projekt djeluje kao mehanizam zajedničke koordinacije, pružajući podršku izbjeglicama i zajednicama domaćinu u obliku osnovnih potrepština, zdravstvene zaštite, obrazovanja, socioekonomske podrške i održavanja infrastrukture. Očekuje se da će prvi krug projekata koji djeluju biti završen do 2021. godine, a drugi krug je predviđen za završetak do 2025. godine; u narednih nekoliko mjeseci planira se potpisivanje dodatnih 25 ugovora.

Povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič rekao je: „Podrška izbjeglicama u Turskoj prioritet je za EU. Zahvaljujući podršci EU-a, više od 1,7 milijuna ranjivih izbjeglica pokriva svoje osnovne potrebe, poput stanarine i lijekova, a više od pola milijuna djece izbjeglica ide u školu. EU nastavlja ispunjavati svoje obećanje izbjeglicama i Turskoj.“