EU u Bruxellesu gradi bunker najviše sigurnosne razine za svoje čelnike

Europska unija utrošit će 8 milijuna eura za izgradnju sigurnosnog bunkera u Bruxellesu gdje se čelnici mogu sastajati u tajnosti, izvijestio je u petak EUobserver. Komora će biti izolirana od elektroničkih smetnji, a svim napravama bit će zabranjen ulaz, a takve su mjere navodno potrebne zbog “ruskih ili drugih prisluškivača”.

Tvrdeći da je vidio dokument EU koji opisuje projekt, EUobserver je izvijestio da će komora biti dizajnirana da ugosti oko 100 ljudi. Bunker bi trebao biti izgrađen do 2024. godine, a nalazit će se negdje unutar kompleksa Europskog vijeća u glavnom gradu Belgije.

Soba za sastanke bit će izvanmrežna, ali će sadržavati mikrofone ožičene za osiguranje kabina za prevoditelje. I soba i ove kabine bit će obavijene “izolacijskim kavezom s certifikatom NATO-a” kako bi se spriječilo da se elektromagnetski i radio valovi iznutra pokupe van, a svatko tko želi ući, čak i čistači, trebat će najvišu sigurnosnu dozvolu.

Objekt će se pretražiti “prije i nakon sastanaka kako bi se otkrio, locirao i neutralizirao svaki uređaj za prisluškivanje”, a svatko tko uđe morat će ostaviti telefone, prijenosna računala, pametne satove, elektroničke privjeske i slušna pomagala u zvučno izoliranim ormarićima vani.

Ovaj intenzivni fokus na sigurnost ima za cilj isključiti “ruske ili druge prisluškivače”, napisao je EUobserver. Međutim, nije poznato gradi li EU komoru kao odgovor na konkretnu sigurnosnu prijetnju ili iz općeg osjećaja opreza. Pojedinačno, članice EU optužile su Rusiju za špijunažu puno prije nego što je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu, a protjerivanje diplomata zbog navodnog špijuniranja normalno je u međunarodnim odnosima, dok Belgija tvrdi da je izbacila desetke ruskih špijuna ranije ove godine.

Međutim, špijuniranje se odvija između saveznika jednako često kao i između protivnika, pri čemu su Sjedinjene Države navodno prisluškivale čak 122 svjetska čelnika oko 2014. godine. Američka Agencija za nacionalnu sigurnost provela je opsežan nadzor nad dužnosnicima na visokoj razini u Francuskoj i Njemačkoj, prema dokumentima koje je objavio WikiLeaks.

Izrael i Kina također su optuženi za provođenje operacija prisluškivanja u Bruxellesu, a EU je godinama pritiskala Belgiju da pooštri svoje zakone o špijunaži, koji dopuštaju da špijuniranje u mnogim slučajevima prođe nekažnjeno.