EU u potpunosti ovisi o uvozu čak 14 kritičnih sirovina

Foto: Martin Bernetti / AFP

Više od polovice “kritičnih” sirovina koje se koriste u Europskoj uniji u potpunosti se dobivaju iz inozemnog uvoza, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu. Materijali o kojima se raspravlja u izvješću uključuju litij, fosfat, kobalt, volfram, silicij i grafit.

Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW), u izvješću također upozorava da taj uvoz često dolazi iz “manje demokratskih” država kao što je Kina, što je faktor za koji se tvrdi da dovodi cijelo gospodarstvo EU u opasnost.

Prema novinama, 14 od 27 sirovina koje se smatraju “kritičnim” koje se koriste u Njemačkoj i EU u potpunosti potječu iz inozemnog uvoza, a više od 95 posto opskrbe za tri dodatne sirovine također potječu iz u inozemstvu.

“Ove godine Rusija nam je drastično pokazala kako autokratski režimi mogu koristiti ovisnost o sirovinama kao sredstvo političkog pritiska i kakve ozbiljne ekonomske posljedice ima ta ovisnost”, rekao je Lukas Menkhoff, voditelj odjela za svjetsku ekonomiju DIW Berlin.

Takvi su materijali, navodi se u izvješću, od iznimne važnosti za razne industrije, poput onih koje se bave proizvodnjom automobila i mobilnih telefona, s proizvodnjom baterija, mjenjača, pa čak i vjetroturbina, za koje se kaže da se uvelike oslanjaju na dostupnost ovih uvoza.

Da stvari budu još gore, postoji značajan nedostatak raznolikosti u tome odakle se nabavljaju takvi sirovi resursi, a EU nabavlja više od 90 posto svog magnezija i rijetkih materijala iz Kine.

Sve veće oslanjanje na Kinu za izvore materijala za navodno zelene energije poput vjetra i sunca nije utjecalo samo na EU.

Solarna industrija u Britaniji posebno se uvelike oslanja na Peking, koji navodno isporučuje do 40 posto svih panela u UK, od kojih su mnogi navodno izgrađeni korištenjem robovskog rada u regiji Xinjiang.

Sve veće oslanjanje na Kinu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj dolazi jer su obje zemlje izbjegavale pouzdanije oblike domaće proizvodnje energije, pri čemu obje zaostaju za Francuskom u pogledu nuklearne energije i obje su odlučile zabraniti fracking.