Europska komisija ušla je u detaljne pregovore s kontroverznim farmaceutskim gigantom Johnson & Johnson, u namjeri da ili rezervira ili unaprijed kupi cjepivo protiv COVID-19, izjavila su dvojica dužnosnika bliska ovim događajima.

Suradnja bi mogla označiti prvi ugovor Komisije s farmaceutskim kompanijama, od kada EU27 ima zadatak sklopiti ugovore za cjepivo protiv COVID-19, korištenjem više od 2 milijarde eura iz Fonda za hitne slučajeve, prenosi New Europe.

Oglas:

     

Neimenovani zdravstveni dužnosnik rekao je da bi dogovor mogao biti najavljen već sljedećeg tjedna, naglašavajući, međutim, da bi to moglo potrajati duže ili se uopće neće postići.

Johnson & Johnson trenutno razvija cjepivo protiv koronavirusa i navodno ga želi učiniti dostupnim na neprofitnoj osnovi.

Krajem ožujka farmaceutska tvrtka objavila je da je identificiran vodeći kandidat za cjepivo SARS-CoV-2, te da se očekuje da uđe u fazu 1/2a prvih kliničkih ispitivanja na ljudima u drugoj polovici srpnja 2020. godine.

Kako se očekuju podaci do kraja godine, Johnson&Johnson se nada da će prve serije cjepiva biti dostupne početkom 2021. godine.

Podsjetimo, Johnson&Johnson je tvrtka koja je upala u aferu zbog prisutnosti azbesta u njihovom puderu za djecu. Iako su određene sudske sporove dobili, tvrtka je obustavila prodaju pudera u Kanadi i SAD.


Johnson&Johnson u SAD-u povukao 33.000 bočica dječjeg pudera zbog azbesta u uzorcima

Johnson & Johnson okončao prodaju dječjeg pudera u Kanadi i SAD, ali ne i u ostalim dijelovima svijeta

Johnson & Johnson desetljećima znao za azbest u svom baby puderu?

Johnson&Johnson ženama mora isplati 4.7 milijardi dolara odštete zbog pudera koji je izazvao rak