Nova pravila usvojena su u petak od strane Europskog Parlamenta i Europskog Vijeća, a dijelom su veće akcije koja obuhvaća i prepaid kartice te zaklade. Dogovor oko ovog plana trebao bi biti proveden kao zakon unutar 18 mjeseci u svim članicama EU.

Kada zakon stupi na snagu, od platformi koje se koriste kao mjenjačnice i elektronski novčanici, zahtijevat će se identifikacija klijenata. Ovime se želi spriječiti izbjegavanje plaćanja poreza, pranje novca i financiranje terorizma, tvrde iz EU.

Kriptovalute zasad još uvijek funkcioniraju više ili manje anonimno, što je i dovelo do njihovog korištenja za ilegalne aktivnosti, poput trgovine drogom, oružjem ili izbjegavanja plaćanja poreza. S druge strane, mnogi su podržali korištenje kriptovaluta zbog činjenice da su one decentralizirana metoda plaćanja neovisna o vlastima i bankama.

Zbog nagle ekspanzije vrijednosti Bitcoina, mnogi strahuju da bi čitava stvar mogla jednostavno puknuti jedan dan, te da bi to moglo dovesti do novog financijskog kraha ulagača u kriptovalute.