Dok EU vidi budućnost u GMO-u, Rusija želi postati vodeći proizvođač organske hrane

Foto: Sputnik
Foto: Sputnik

Nedavno je sud EU donio odluku prema kojoj njene članice ne mogu zabraniti sadnju i uzgoj GMO usjeva, podupirući tako po lošem glasu poznati Monsanto. Istovremeno, Rusija pojačava proizvodnju i izvoz organske hrane, piše RT.

GMO je u Rusiji zabranjen od 2016. godine.

Nedavno se tržište organskom hranom definitivno proširilo u Rusiji. Industrija organski proizvedene hrane dosegla je vrijednost od 178 milijuna dolara 2015., što je značajno povećanje u odnosu na 116 milijuna dolara iz 2010.,“ izjavila je ekonomistica Iryna Kobuta iz UN-ovog regionalnog ureda za hranu i poljoprivredu za Europu i središnju Aziju.

Euromonitor je također primijetio povećanu potrošnju na pakiranu organsku hranu i pića u Rusiji. Godine 2015. vidjeli smo da su kupci kupili približno 12 milijuna dolara vrijednu robu eko-hrane. Rusija izvozi organsku heljdu, proso, alfalfa klice te razne divlje uzgojene proizvode – uključujući i divlje bobice, gljive, orašaste proizvode i bilje – u različite zemlje. Rusija također izvozi organsku pšenicu u EU.

Prije dvije godine, predsjednik Putin objavio je planove prema kojima namjerava zemlju učiniti najvećim dobavljačem zdrave, ekološki čiste i visoko kvalitetne hrane koju su zapadni proizvođači odavno izbacili iz svoje ponude.

Rusija trenutno izvozi u EU oko 11.8 posto svojih poljoprivrednih proizvoda, ali tu također postoje određene prepreke.

Zbog nedostatka pravilne regulative u Rusiji, lokalni proizvođači koji žele biti dijelom organske proizvodnje moraju dobiti službene certifikate od treće strane, poput SAD-a ili EU, kako bi na svoje proizvode mogli staviti oznake za certificirane eko ili bio proizvode, te kako bi ih u konačnici mogli izvoziti.

Rusija je ipak u međuvremenu usvojila nacionalne standarde za proizvodnju organske hrane, dok je zakon namijenjen takvim proizvodima još u pripremi.