Europski sud pravde (ECJ) pozvao je Mađarsku da pusti imigrante zadržane u tranzitnim zonama na srpskoj granici, tvrdeći da se ilegalni imigranti drže u nezakonitom pritvoru iako su u zemlju ušli – ilegalno.

Predmet presude Suda bile su dvije granične tranzitne zone koje su obje zatvorene početkom ožujka zbog širenja koronavirusa. U trenutku zatvaranja u zonama se nalazio 321 imigrant.

Tri tjedna prije presude ECJ-a, stručnjak povezan sa sudom EU izjavio je da je logor u Röszkeu prekršio zakone o slobodi kretanja i predstavljao pritvor, prenosi Die Welt.

Do pravnog spora došlo je nakon što su četvorica imigranata iz Irana i Afganistana, kojima je su odbijeni zahtjevi za azil u Mađarskoj, pokrenuli pravni spor, nakon što su mađarske vlasti primijetile da su svi došli iz sigurnih zemalja kao što su Srbija i Bugarska, odakle nisu progonjeni.

Kad je Mađarska pokušala imigrante vratiti u Srbiju, srbijanske vlasti su ih odbile, a oni su umjesto toga ostali u tranzitnoj zoni Röszke.

Tranzitni kampovi na srpskoj granici djeluju od 2017. godine, a tražiteljima azila samo je dozvoljeno da napuste određena područja pod policijskim nadzorom.

Prije pandemije koronavirusa, Mađarska je prijavila novi porast broja imigranata koji su pokušali prijeći granicu sa Srbijom, objavivši snimke nadzornih kamera krajem siječnja na kojima se vidi kako grupa od oko 50 do 70 migranata pokušava probiti granicu na graničnom prijelazu u Röszkeu.

Samo nekoliko tjedana kasnije, grupa od oko 500 migranata okupila se na srpskoj granici noseći razne znakove, od kojih su mnogi bili na engleskom jeziku, noseći parole poput „Mi smo samo izbjeglice, a ne zločinci“.