EU želi kazniti Indiju jer Europi preprodaje rusku naftu

EU bi trebala “poduzeti mjere” kako bi zaustavila Indiju da preprodaje rusku naftu u obliku rafiniranih goriva, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku u utorak za Financial Times. Josep Borrell rekao je da je blok svjestan da indijske rafinerije koriste velike količine ruske sirove nafte za proizvodnju goriva za europsko tržište.

“Ako dizel ili benzin ulaze u Europu… dolaze iz Indije i proizvode se s ruskom naftom, to je svakako zaobilaženje sankcija i države članice moraju poduzeti mjere”, rekao je Borrell za novinsku kuću.

Indija povećala uvoz ruske nafte za čak 33 puta u odnosu na godinu ranije

Diplomat je dodao da razumije spremnost Indije da kupi rusku naftu, s obzirom na ograničenje cijena G7 koji Rusiji zabranjuje prodaju svoje nafte po cijeni višoj od 60 dolara po barelu. No, pozvao je Bruxelles da zabrani ulazak proizvoda od ove nafte u EU.

“Da Indija kupuje rusku naftu, to je normalno. A ako, zahvaljujući našim ograničenjima u pogledu cijene nafte, Indija može kupiti tu naftu mnogo jeftinije, što manje novca Rusija dobije, to bolje. Ali ako oni to koriste kako bi bili centar gdje se prerađuje ruska nafta i prodaju nusproizvodi nama… moramo djelovati”, rekao je, ne pojasnivši o kakvim se planiranim mjerama radi.