EU želi što skoriji ulazak Albanije i Makedonije u članstvo

Europska unija naporno radi na uvjeravanju Bugarske i Sjeverne Makedonije da okončaju svoj spor i otvore put za pregovore o članstvu u EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, izjavio je u četvrtak visoki dužnosnik EU.

Oliver Varhelyi, povjerenik EU za proširenje, bio je u četvrtak u posjetu Tirani, glavnom gradu Albanije, nakon posjeta susjednoj Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj. Rekao je da odgađanje Bruxellesa u pokretanju pregovora o članstvu u EU s vladama u Tirani i Skoplju ugrožava njegovu sigurnost i povjerenje.

Bugarska, koja se pridružila EU 2007., blokirala je početak tih razgovora, tvrdeći da Sjeverna Makedonija nije ispoštovala dijelove sporazuma o prijateljstvu između dviju susjednih zemalja iz 2017. godine.

Bugarska želi da Sjeverna Makedonija priznaje etničku bugarsku manjinu u svom ustavu, ali osporava postojanje makedonske manjine u Bugarskoj.

“Sigurnost EU postaje ugrožena i zato bismo to trebali učiniti (pokrenuti razgovore) sada i naše povjerenje je upitno”, rekao je Varhelyi na konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Ubrzanje procesa prijema novih članica postalo je hitnije za 27-članu EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Čelnici EU-a dali su Albaniji i Sjevernoj Makedoniji zeleno svjetlo 2020. za početak pregovora o pristupanju, iako nije određen datum. Budući da su kandidature dviju zemalja povezane, a pokretanje pregovora o pristupanju zahtijeva jednoglasnu suglasnost zemalja EU, bugarski veto spriječio je obje da krenu naprijed.