EU želi uvesti sankcije Tuckeru Carlsonu jer je intervjuirao Putina

Objavljeno:

Predstavnici Europske unije pozvali su Bruxelles da uvede sankcije američkom novinaru Tuckeru Carlsonu jer je intervjuirao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Unatoč dugogodišnjoj tradiciji da američki novinari intervjuiraju diktatore svih boja, uključujući vođu Sovjetskog Saveza na vrhuncu Hladnog rata, eurokrat Guy Verhofstadt pozvao je da se Tucker Carlson suoči sa sankcijama EU-a jer je razgovarao s ruskim moćnikom.

Bivši belgijski premijer, koji trenutačno radi u Europskom parlamentu, rekao je za Newsweek: “Kako je Putin ratni zločinac i EU sankcionira sve koji mu pomažu u tom nastojanju, čini se logičnim da Služba za vanjsko djelovanje ispita njegov slučaj također.”

Proces kojim EU sankcionira pojedinca obično je dugotrajan, a dokaze prvo treba predstaviti svojoj Službi za vanjsko djelovanje — diplomatskom ogranku bloka, koji vodi španjolski socijalist Josep Borrell — prije nego što se iznese Europskom vijeću na konačnu odluku.

Međutim, prije intervjua s Putinom, koji je Kremlj potvrdio u srijedu, Verhofstadt je također sugerirao da bi se Carlson mogao suočiti sa zabranom ulaska u EU, koja bi se vjerojatno mogla izreći ranije, napisavši u ponedjeljak: “Tucker Carlson je sigurno na putu da bude označen kao propagandist ruskog režima. Ako Putinu omogući dezinformacije, EU bi trebala istražiti zabranu putovanja!”

Iako Europska unija, Sjedinjene Države i NATO službeno nisu u ratu s Rusijom, neki, uključujući bivšeg američkog kongresmena Adama Kinzingera, optužili su Carlsona da je “izdajica” jer je intervjuirao Putina. Verhofstadt je sa svoje strane označio Carlsona “neprijateljem svega za što se SAD zalažu” i “glasom” Kremlja.

Verhofstadt nije jedini među eurokratima koji traže da se Carlson suoči sa sankcijama, s bivšim estonskim ministrom vanjskih poslova Urmasom Paetom, koji sada radi u Europskom parlamentu, za Newsweek je rekao: “Carlson želi dati platformu nekome tko je optužen za zločine genocida – to je pogrešno. Ako Putin ima nešto za reći, mora to reći pred ICC-om. Pritom, Carlson nije pravi novinar jer je jasno izrazio svoje simpatije prema ruskom režimu i Putinu te konstantno omalovažavao Ukrajinu, žrtvu ruske agresije.

“Dakle, za takvu propagandu za zločinački režim možete završiti na listi sankcija. To se prvenstveno odnosi na zabranu putovanja u zemlje EU.”

Carlson je ustvrdio da Putina nije intervjuirao kako bi služio interesima Rusije, već kako bi bolje informirao američku javnost o ukrajinskom ratu, za koji tvrdi da je bio obavijen “propagandom” naslijeđenih zapadnih medija.

Sugestija da bi EU mogla nametnuti sankcije američkom novinaru zato što samo obavlja osnovne novinarske dužnosti izazvala je kritike.

Šef Tesle i X-a Elon Musk rekao je o predloženim sankcijama: “Netko se može slagati s Tuckerom ili ne, ali on je veliki američki novinar i takav bi postupak jako uvrijedio američku javnost.”

Povezani članci

Posljednje objavljeno