Euro sve manje vrijedi, dolar ga prestigao

Foto: Getty

Euro je pao ispod pariteta s dolarom, zaronivši na najnižu razinu u 20 godina i postavivši tečaj jedan prema jedan s američkom valutom.

To je psihološka barijera na tržištima. Ali psihologija je važna, a pad eura naglašava slutnje u 19 europskih zemalja koje koriste tu valutu dok se bore s energetskom krizom uzrokovanom ruskim ratom u Ukrajini.

Evo zašto dolazi do pada eura i kakav bi to mogao imati učinak:

To znači da europska i američka valuta vrijede isti iznos. Iako se neprestano mijenja, euro je ovaj tjedan pao malo ispod vrijednosti od 1 USD.

Tečaj valute može biti presuda o ekonomskim izgledima, a europski su u padu. Očekivanja da će se gospodarstvo oporaviti nakon prestanka pandemije COVID-19 zamijenjena su predviđanjima recesije.

Više od svega krive su visoke cijene energije i rekordna inflacija. Europa je daleko više ovisna o ruskoj nafti i prirodnom plinu nego SAD kako bi nastavila industrijsku proizvodnju i proizvodila električnu energiju. Strahovi da će rat u Ukrajini dovesti do gubitka ruske nafte na svjetskim tržištima gurnuo je cijene nafte gore. A Rusija je smanjila isporuke prirodnog plina Europskoj uniji, što su čelnici EU opisali kao odmazdu za sankcije i isporuke oružja Ukrajini.

Cijene energije dovele su do porasta inflacije u eurozoni na rekordnih 8,9% u srpnju, čineći sve skupljim, od namirnica do računa za režije. Također su izrazili bojazan da će vlade trebati racionirati prirodni plin za industrije poput čelika, proizvodnje stakla i poljoprivrede ako Rusija dodatno smanji ili potpuno zatvori dotok plina.