Europska unija zabilježila je dramatičan porast ilegalnog useljavanja, zabilježivši 59 posto porasta ilegalnih graničnih prijelaza u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je u subotu agencija za graničnu i obalnu stražu Europske unije Frontex.

Prema posljednjim procjenama, u srpnju je EU zabilježila „17.300 ilegalnih prelazaka granice, 33% više nego u istom mjesecu prošle godine“. Također, u lipnju je registrirano 14.600 ilegalnih imigranata. Tijekom tekuće godine zabilježeno je 82.000 ilegalnih prelazaka granice, što predstavlja povećanje od 59 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.

Srednjemediteranska ruta činila je najveći udio ilegalnih prelazaka granice u srpnju, a slijedila ju je zapadnobalkanska ruta“, navodi agencija.

Na ovoj ruti viđeno je 7600 ilegalnih prelazaka granice. „Time se ukupan iznos za ovu godinu povećava na 30 800, što je povećanje od 96% u odnosu na prošlu godinu“, navodi Frontex, a većina migranata dolazi iz Tunisa, Bangladeša i Egipta.

Osim toga, ove je godine na pomorskom putu prema Španjolskoj viđeno 7.350 prijelaza, otprilike u skladu s prošlogodišnjim trendom.

Jedino područje koje pokazuje smanjenje količine ilegalnih graničnih prijelaza bili su istočni Mediteran i Grčka, gdje je Frontex zabilježio 9.000 prijelaza, što je pad u prvih sedam mjeseci 2021. od 33 posto u usporedbi s 13.370 iz istog razdoblja prošle godine.

Nedavni uspjesi militanata Talibana povećali su strah od novog imigrantskog vala u Europi. 10. kolovoza šest zemalja EU -a; Austrija, Belgija, Njemačka, Grčka, Danska i Nizozemska apelirale su na Europsku komisiju, pozivajući vlasti EU da ne zaustavljaju deportacije odbijenih afganistanskih tražitelja azila, jer bi u protivnom države bile prisiljene automatski pružiti privremeni azil svim useljenicima iz Afganistana.