Europa će plaćati iransku naftu u eurima, odbacuje dolar

Zemlje Europske Unije prijeći će sa dolarskog plaćanja na euro prilikom kupovine iranske nafte. Šefica vanjske politike EU Federica Mogherini izjavila je da su se ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Irana dogovorili za praktično riješenje kao odgovor na američke sankcije Iranu.

Zemlje Europske Unije namjeravaju nastaviti gospodarsku suradnju s Iranom, posebno na području naftnih energenata.

Ukidanjem međunarodnih sankcija Iranu su nakon gotovo četiri desetljeća otvorena vrata svjetskog tržištu, što je Iran kao jedan od većih svjetskih proizvođača sirove nafte obilato iskoristio.

No, glavni problem za Teheran jest taj što je tradicionalno međunarodna trgovina naftom vezana uz dolar, odnosno plaćanje se vrši u dolarima, te je stoga uvođenjem novih sankcija Iranu i njegovim trgovinskim partnerima otežana mogućnost plaćanja, odnosno primanja dolarskih transakcija.

Istovremeno, deseci unosnih ugovora potpisani su između europskih tvrtki i Irana, kojima prijeti otkazivanje ako Bruxelles pristane na primjenu američkih sankcija. To bi znatno oslabilo iransko gospodarstvo, a mnoge europske tvrtke izgubile bi veliku tržište u Aziji.

Stoga je prijelaz na plaćanje nafte i ostalih usluga u euru elegantno riješenje koje će omogućiti i jednoj i drugoj strani da nastave suradnju unatoč američkim sankcijama.

IZVORRT