Izbori za Europski parlament slijede za manje od dva mjeseca, a u međuvremenu se među kandidatima pojavljuju očekivani politički „klaunovi“ svojstveni demokratskom sustavu. Pritom nije moglo proći bez uobičajenog negiranja identiteta i omalovažavanja Europljana.

Joacine Kater-Moreira, Afrikanka iz Gvineje-Bissau, jedna je od takvih kandidata koja se za izbore za Europski parlament kandidirala preko marksističke portugalske stranke LIVRE.

Tijekom tiskovne konferencije prošlog tjedna u Brusselsu, ova crnačka feministica s doktoratom – afričkih studija – dala je među brojnim svojim neobičnim tvrdnjama i onu koja naročito bode u oči:

Europa nije bijela i nije demokratska bez crne žene.

U video snimci njenog govora na engleskom jeziku, moguće je čuti slijedeću izjavu, koju je više no očito dala s gađenjem i mržnjom na licu:

Europa NIJE bijela. Europa također nisu bijeli muškarci! U Europi nema demokracije bez etničkih manjina. U Europi nema demokracije bez crnkinja u fazama poput ove. Ali isto tako, ne postoji jednakost bez glasova etničkih manjina u Europi – a ovdje [u ovoj sobi] ne vidim ih mnogo.

Većinski bijela publika potom je gromoglasno zapljeskala i pozdravila ove riječi.

Dakle, ne znam je li MOJA Europa vaša, ili vaša,“ izjavila je Kater-Moeira upirući prstom u prisutne.

Mislim da je važno razumjeti da ekologija, demokracija, prosperitet, NISU bjelačka stvar, to je ljudska stvar. Također, važno je razumjeti da jednakost nije dovoljna. Trebamo društvenu pravdu u Europi,“ dodala je.

Iznenađujuće bi bilo ne primijetiti kako razne anti-rasističke i nevladine organizacije, u sprezi s marksističkim i kvazi-demokratskim strankama već desetljećima u javnost plasiraju ideju o nepostojanju rasa. Međutim, čini se da rase po potrebi ipak postoje, posebice kada se poželi negirati nečiji identitet, etnička pripadnost, povijest…. Pogotovo kad je u pitanju Europa.

Zamislimo na trenutak što bi se dogodilo da je recimo neki europski političar izjavio kako Afrika nije crna i da demokracije ne bi bilo u Africi bez bijelih muškaraca…

IZVORDefend Europa